община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

22 март – официалният празник на Велико Търново

ScreenHunter_14614 Mar. 21 09.47Велико Търново се намира в централната част на Северна България. Красивият град е един от най-живописните и най-посещаваните български градове. Той привлича все повече български и чуждестранни туристи от цял свят с вековното си културно-историческо наследство и възможностите си за културен туризъм.

Разположен в подножието на Стара планина върху историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора. Велико Търново съчетава едно многовековно разточителство от уникална история, неповторима архитектура и красива природа.

Туристите харесват легендите, спокойната река и оригиналната архитектура, преди да научат за историята и значението на града за вековната българска история. Векове наред градът привличал с воините, изкуствата и богатствата , неоспоримите си културни паметници и духовни съкровища. Между великите битки и победните завръщания на войниците, Велико Търново укрепвал като българска столица, като културна съкровищница, като град, който винаги привличал с красота и мощ, с култура и духовност.

ScreenHunter_14615 Mar. 21 09.48

 

Край него Янтра продължавала да вие красивите си завои – река, в която от векове се оглеждат старите къщи на града. Като нарисувани на фона на небето, те срещат огледалните си отражения в реката, която удвоява неповторимата възрожденска архитектура, съчетала в красив естествен ред дървените греди и белите зидове, зелените лози и червените мушката.

Атмосферата на тихите малки улички покорява с амфитеатрално разположените къщи на стария град, където туристите обичат да фотографират покривите, чардаците и прозорците.

 

 

 

Празникът на града се чества на 22 март.

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.)  1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г.

ScreenHunter_14613 Mar. 21 09.46Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани.

За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с програма, която се провежда няколко дни.

В първият ден от програмата в църквата „Св. 40 мъченици“ ще се отслужи празнична Света литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“.

След това в двора на църквата ще има поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян. Ще има празнично шествие с портретите на благодетелите на града. Ще има концерти с изпълнители Любо Киров и Севдалина и Валентин Спасови, фолклорни формации и други. Празникът ще завърши с аудио-визуален спектакъл „ЦаревградТърнов- звук и светлина“ и празнични фойерверки.