община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

СТОЛИЧНА ОБЩИНА – РАЙОН ИЗГРЕВ

 София, ул. Атанас Далчев 12
 070010113, 02/9712847, 02/8719041
 info@so-izgrev.bg
 http://www.so-izgrev.bg

 

 

 

 

 

 

Район Изгрев е разположен в югоизточната част на столицата и представлява около 3% от територията й.

До 1987 година София е разделена на десет Районни Народни Съвета. Нашият район влиза в границите на Ленински РНС. В началото на 1988 година има ново териториално деление и райониране на София – град.

Обособява се ОбНС Червена звезда, който през 1995 година преминава в район Изгрев със Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове. Населението на района наброява приблизително 33 хил. жители.

Територията на район Изгрев е 490 ха и включва: жилищна зона – 170 ха, зелена система – 210 ха, промишлена зона – 10 ха и обществено обслужване – 100 ха.

Наличието на лесопарк допринася за значителната площ на зелената система. В рамките на столицата районът е втори по екологичен показател ниво на озелененост – 70 кв.м. на жител.

На територията на района се намират три жилищни квартала: ж.к.Изток с 16 000 жители, включващ ниско и средно етажно жилищно строителство, сгради, обслужващи дипломатическия корпус и парк с общоградско значение Борисова градина; ж.к.Изгрев с 3 хил. жители, включващ ниско и средно етажно жилищно строителство, сгради, обслужващи дипломатическия корпус, Ловен парк, Световния търговски център Интерпред.

Кварталът е известен и като квартал на интелектуалците – писатели, музиканти, художници, журналисти и други творци, които живеят на територията му; ж.к. Дианабад с 14 000 жители, включващ ниско и средно етажно жилищно строителство, малки и средни предприятия, Национален спортен комплекс Диана, разположен в естествена зелена среда, гара Пионер и Ловен парк.

Предприятията на територията на района са седемнадесет на брой: петнадесет малки и средни, и две големи. Услугите са представени чрез няколко автосервиза, ключарски и обущарски ателиета, фризьорски и козметични салони, и други. Търговията е добре развита и се осъществява в над триста търговски обекта.

Образованието и духовното израстване на младите хора е основен приоритет на район Изгрев. На територията на района се намират седем училища с насоченост: бизнес, чужди езици, изкуства, две читалища, осем детски заведения.

Три от училищата – 11 ОУ, 105 СОУ и 119 СОУ са общински и районната администрация се грижи изцяло за тяхната поддръжка и развитие. Перспективата за образование се разширява с присъствието на две държавни училища: Професионална гимназия по електроника Джон Атанасов и Професионална гимназия по фризьорство и козметика Княгина Евдокия.

Многообразието и възможностите за образование се допълват с двете частни училища. Малките деца са отглеждани и възпитавани от висококвалифицирани педагози в седем детски заведения и една детска ясла.

Двете читалища – Николай Хайтов-1936 /кв. Изток/ и Добри Чинтулов-1935 /кв. Дианабад/ са духовни средища с множество културни изяви, богати библиотеки и целенасочена работа с жителите на квартала.

Обществените сгради и значимите институции придават характерен облик на района. Те са Парк-хотел Москва, Световен търговски център Интерпред, Национална следствена служба, Телевизионна кула, СДВР – КАТ, ЦИНТИ, Национален спортен комплекс Диана, Институт по микробиология на БАН, Многопрофилна болница Св. Наум, автогара Юг, Бизнес център – Литекс Тауер.

Особеност в структурата на района е съсредоточаването на 14 дипломатически посолства и жилищни зони за техните служители.