община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

ScreenHunter 1213 гр. София, бул. Дондуков 30
028006266, 0879407643
reservations@operasofia.bg
https://www.operasofia.bg

 

 

 

 

 

 

 

НОВИНИ от СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ … виж тук!

КАЛЕНДАР ЗА ПРЕДСТОЯЩИ СПЕКТАКЛИ – виж тук!

ce28ed525020bb6b16983cbb33e9862d_XLПрез 1890 трима български музиканти Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев организират първата оперна трупа в България като отделение на „Столичната драматично-оперна трупа“. Спектаклите – 12 цели опери и откъси от 11 опери, с участието на българи, чехи и италианци в съпровод на пиано, на Гвардейския оркестър, оркестъра на Шести пехотен полк и хора на Италианското певческо дружество се приемат с неочакван успех.

През май 1891 драматичното отделение се обособява като отделна трупа „Сълза и смях“, а оперното – като Столична българска опера. Поради финансови затруднения и липса на държавна поддръжка на 1 октомври 1892 с указ се обявява разформироването на трупата.

В началото на 20 век постепенно отново се пробужда интересът и се подготвя обществеността за създаване на опера в София. Статията на Петко Наумов „Опера“ слага началото на една продължителна борба „за“ и „против“ българската опера. Пророчески звучат думите му във в. „Ден“ /1908/ – „Повече самоувереност, господа песимисти, повече уважение към музикалните дейци, посветили се всецяло на едно дело, което ще бъде гордост на България“.

Директорите на Националната опера и балет – Христина Ангелакова и Борислав Иванов, които ръководят театъра последователно през 2001-2007, продължават усилията за поддържане дейността в трудните финансови условия. Към интересните събития от предишните години, станали вече традиционни, те осъществяват нови инициативи за привличане на публика и разнообразяване на репертоара.

От декември 2007 ръководството на операта отново се поема от проф. Пламен Карталов.

От 1994 до днес репертоарът на Националната опера и балет включва наред с най-известните класически заглавия непознати, или отдавна неиграни на наша сцена произведения. В гала спектакли и концерти участват световноизвестни български оперни певци, някои от които са поели по звездния си път от сцената на Софийската опера. Българският зрител се наслаждава на представления с участието на Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова / починала 2005/, Райна Кабаиванска, Александрина Милчева, Николай Гяуров /починал 2004/, Никола Гюзелев, Стоян Попов, Бойко Цветанов, Калуди Калудов, Дарина Такова, Цветелина Василева, Красимира Стоянова, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов.

Стремежът за успешно решение на проблема с певческите кадри води до стесняване на контактите на Националната опера и балет с Българската държавна консерватория, до планиране на съвместни продукции и т.н.

За насърчаване на младите певци важно значение има Националното прослушване „Нови гласове“. Сред избраните от 100 кандидати на последното му издание /2008/ са бъдещите участници в новосъздаденото „Оперно студио“ към Националната опера и балет.

Израз на подкрепата на младите певци е и домакинството на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ и провеждането на третия му тур със спектакли на театъра.

Специални грижи се полагат за приобщаване на най-младата публика. Интересът към Детската образователна програма „Отиваме на опера“, която стартира през февруари 2008, е много голям. Спектаклите през първите два месеца са посетени от над 4000 млади зрители от 3 до 14 години.

От създаването си до днес Националната опера и балет изпълнява основната си функция на културно средище за съхраняване и доразвиване традициите на националното музикално-сценично изкуство. Това театърът съумява да осъществи като подклажда жизнената връзка с най-верния си поддръжник – своята публика!

БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ В СЪВЪРШЕНСТВОТО

opera-hallПървата балетна трупа у нас е с близо 90-годишна история. Толкова години са изминали от първия балетен спектакъл в България, който се смята и за начало на балета на Софийската опера. За този по-малко от век артистите, посветили се на това изкуство у нас, са записали постижения, с каквито могат да се похвалят само най-големите в танца. Освен съвременния репертоар, трупата поддържа респектиращо портфолио от близо 30 класически заглавия, смятани за най-трудни и от финансова, и от творческа гледна точка. Сред тях са «Лешникотрошачката», «Лебедово езеро», «Жизел», «Дон Кихот», «Баядерка», «Копелия», «Спящата красавица», «Ромео и Жулиета», «Дамата с камелиите», «Шехеразада», «Зорба гъркът», «Кармен», «Рапсодия в синьо», «Силфида», «Пепеляшка» и др. По този показател балетът от София може да бъде сравняван с водещи театри като Болшой, Мариински, Гранд Опера, Ковънт Гардън.

Възпитаници на българската школа днес са на водещи позиции в най-големите световни трупи. Похвали за постиженията на родни балетисти идват от всички точки на земното кълбо. Трупата си сътрудничи постоянно с водещи чуждестранни хореографи и постановчици. Имена като Юрий Григорович, неговият възпитаник Сергей Бобров, Даяна Уайт, Киплинг Хюстън, Ирене Шнайдер, Соня Алонсо, Павел Сталински, Катрин Поузин, Катрин Бенетс, работили с най-прочутите артисти, сравняват българските прими и премиер солисти с най-големите, всеобщо признати имена на танца.

В репертоара на трупата са балети с чужди постановчици като „Антигона“, „Електра“ – С. Бобров, много заглавия на Джордж Баланчин, „Шехеразада“, „Степинг Стоунс“ – Катрин Поузин, „Концертът“ – Дж. Робинс, „По средата леко издигнат“ – У. Форсайт, „Зорба гъркът“ – Л. Масине, „Дамата с камелиите“ – Ирене Шнайдер и др.

Трупата се е радвала на препълнени зали не само в България, но и по сцени във Великобритания, Катар, Германия, Гърция, Турция, Холандия, Италия, Франция, Испания, Дания, Белгия. Не бива да се забравя, че България може да се похвали с първия по рода си в света Международен балетен конкурс – във Варна, който през 2014 година навърши 50 години от първото си издание.

Балетът на Софийската опера поддържа високо ниво и държи висока „цената“ на балетното изкуство, въпреки многобройните затруднения, пред които постоянно е изправен. «Отличава ни това, което отбелязват всички, които ни познават – освен добрата балетна техника, трупата ни притежава много силен емоционален заряд. Той осмисля спектаклите като такива и ни дава правото с гордост да се наричаме артист-балетисти» отбелязва Сара-Нора Кръстева, примабалерина и художествен ръководител на балета на първия ни оперен театър.

В последните години трупата е във видим подем, който кара все повече артисти от държави с традиции в това изкуство да проявяват интерес именно към балета на Софийската опера. Критиците, у нас и в много други държави, не пестят суперлативите си за нашите постановки и артисти. Балетът ни се радва на горещ прием и пълни зали от най-младите зрители, заедно с хората в активна възраст, както и с онези, които следят това изкуство от десетилетия. Видяното на сцената запалва не едно и две детски въображения с мечтата някой ден от зрители и те да се превърнат в артисти от балета.

Следовниците на традиции, създадени от имена като Анастас Петров, Богдан Ковачев, Вера Кирова, Красимира Колдамова, Асен Гаврилов, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Маша Илиева, не спират да търсят и да предлагат най-доброто на своята публика. Първите ни балерини и балетисти предлагат най-малко 2 премиери годишно – от класическия и съвременен репертоар, като не забравят и българската класика.

От сезон 2014/2015 г. балетът на Софийската опера принадлежи към семейството на международните трупи с новите си попълнения от Япония, Великобритания, Италия, Франция, Швеция, Молдова и Албания.

 

Билетна каса

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОКУПКА НА БИЛЕТИ ОТ СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА БИЛЕТИ ОНЛАЙН

Билети за всеки спектакъл на Софийската опера и балет можете да закупите лично на касата на операта, до официалния вход на сградата, ул. „Врабча” №1.

Работно време на касата:

от понеделник до петък 09:00 до 14:00 и от 14:30 до 19:00ч.
събота 11:00 до 14:00 и от 14:30 до 19:00ч.
неделя 11:00 до 14:00 и от 14:30 до 16:00ч.

 

За повече информация
Информационен център: + 359 2 8006266
E-mail:  reservations@operasofia.bg

Работно време на Информационния център:

понеделник – петък,  09:00 – 18:00 ч.
събота и неделя,  10:00 – 19:00 ч.

+ 359 2 8006266 , 0879 40 76 43
E-mail:reservations@operasofia.bg

Централа: (02) 987 7011; (02) 800 6444

Отдел продажби:
Работно време на Отдел продажби:
понеделник- петък от 09.00 до 17.30ч.
тел.02/ 981 15 49, 0885 377 898

Билетна каса: ул. „Врабча“ №1; ticketoffice@operasofia.bg

Резервации, заявки на колективни посещения или абонамент

Абонаментни цикли

Ако се възползвате от различните ни абонаментни цикли през сезона, Вие получавате билети за няколко спектакъла с атрактивна отстъпка.

Телефон за справки
Кол център: + 359 2 8006266
E-mail:  reservations@operasofia.bg


Абонаментни карти

Осигурете на своите служители удоволствието да посетят наш спектакъл. Вземете специалните абонаментни карти за фирма dh.

Телефон за справки
Кол център: + 359 2 8006266
E-mail:  reservations@operasofia.bg


Организатори:

Не пропускайте шанса да вземете билети за спектакъл в операта директно от нашите организтори, които ще Ви посетят лично. Така ще спестите време и средства и ще получите информация за най-новите ни представления.

Намаления:     

Софийската опера и балет предлага преференциални цени на билетите за:

1. Деца  до 10-годишна възраст – 50% от редовната цена на билета на спектаклите за възрастни (минималната цена на билет е 10 лв.)

2. Намаление за ученици, студенти, пенсионери и групи над 10 човека – 20% от редовната цена на билета /отнася се за спектаклите за възрастни/. Намалението не важи за трети балкон и за спектаклите на откритата сцена в парка на Военната академия „Г.С Раковски“