община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БЛАГОЕВГРАД

ScreenHunter 3775 Благоевград, кв. Вароша, ул. Рила 1
073885370, 073885373
rimbld@gmail.com
 http://museumbld.com

 

 

 

 

 

 

 НОВИНИ – виж тук!

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БЛАГОЕВГРАД

 

downloadРегионален исторически музей – Благоевград е център за изучаване, съхранение и популяризиране на културно-историческото, природното и художествено наследство на Пиринския край. Разположен е в регион с изключително стратегическо, геополитическо и културно-историческо значение и от основаването си през 1952 г. до днес, заема почетно място в духовния живот на града и цяла Югозападна България. Намира се в старинния квартал „Вароша” в Благоевград, в близост до църквата „Въведение Богородично” и заедно с тях е включен в Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекти”.

Експозиционната площ на музея е разгърната на четири нива и разкрива природното богатство, археологическото, историческо, етнографско и художествено наследство на Пиринския край – малка, но съществена част от внушителния фонд от над 100 000 стойностни културни ценности, които днес РИМ – Благоевград притежава, опазва, изучава и популяризира. Между тях специално място заемат уникалните неолитните колекции от глинени съдове с бялорисувана керамика; култови глинени фигурки – предимно женски, неолитни печати и култови предмети от глина – олтарчета, тронове, модели на къщи. С изключителна стойност са материалите от епохата на траките – глинена мегарска купа и въоръжение на тракийски войн от края на IV – началото на III век пр. Хр.; колекция от изящно изработени глинени лампи; грациозни теракотени женски и животински фигурки; надгробни и оброчни мраморни плочи; медицински инструменти; цветни глинени маски на Вакханки и Сатир. От епохата на Българското средновековие специално място заслужават две големи сбирки: раннобългарски накити от X – XI век, уникални в изработката си със съчетаването на славянски, прабългарски и антични местни занаятчийски традиции; голяма колекция от живописна художествена керамика в сграфито техника от XIІІ век (гр. Мелник­). Музеят опазва изключителни по рода си културни ценности от периода на Българското възраждане, а магията на българското народно изкуство намира отражение в богатата етнографска съкровищница на музея – колекции от тъкани, костюми, керамика, метал и дърво от Егейска, Вардарска и Пиринска Македония. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват и колекциите от картини на Златю Бояджиев, рисунки на Владимир Димитров-Майстора, живописни платна на Стоян Сотиров. Значимият резерв от културни ценности музеят показва чрез постоянни, временни и пътуващи изложби, съобразени с новите европейски културни програми и модели на общуване.

Untitled collage (10)Първостепенната роля в опазването на културните ценности е поверена на Лабораторията за консервация и реставрация, едно от основните звена в структурата на музея, в която с последователност и професионализъм специалистите ревностно следват сложния и отговорен процес по обгрижване на движимото и недвижимо културно наследство на целия Пирински край.

РИМ – Благоевград поддържа ползотворни международни контакти с много институти в Европа. Особено ценни са постиженията ни в областта на археологията. Плод на международни контакти е регистрацията и проучването на няколко археологически паметници от различни периоди. Още през 1977 г. започва работа международната българо-полска експедиция под наименованието „Струма“ за регистриране обекти по долината на р. Струма, в която вземат участие специалисти от Археологическия институт при Ягелонския университет в град Краков и университетите във Вроцлав и Познан, а от българска страна – от АИМ при БАН – София и РИМ – Благоевград, както и студенти от двете страни. С тази експедиция се поставя началото на натрупването на база данни за изготвяне на Археологическа карта на България – мечтата на няколко поколения български археолози. От 1986 до 2007 г. българо-френска експедиция, в партньорство с Universite de Parisq Sorbonne-Panteon, проучва и едно от най-старите селища в Европа – в. м. Ковачевски падини“ край с. Ковачевица, Санданско, – един изключително ценен за световната наука археологически паметник от седмото хилядолетие пр. Хр.. В сътрудничество с Американския университет в България от 1992 г. г започват археологически проучвания и на обекти от късно-бронзовата епоха в Благоевградска община (Струмско, Марена, Бучино).

Плод на трансгранично сътрудничество през последните години е и изграждането на Зала за увеличена реалност по Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013 г.“

Регионален исторически музей – Благоевград организира ежегодно и редица международни и национални научни форуми, високо оценявани от академичната общност в България – Национален археологически институт с музей при БАН, Институт за исторически изследвания при БАН, Институт по балканистика с Център по тракология, Македонски научен институт – София.

Днес музеят има добре изградена образователна стратегия. Специализирана работа с ученици и студенти предлагат временните експозиции „Благоевград – поглед в миналото” и „Класната стая от нашето недалечно минало”, в които се организират презентации, уроци по родолюбие, исторически възстановки и прожекции на филми. През 2010 г. институцията стана първия музей в страната, в който бе реализирана интерактивна експозиция по археология и екология за деца “Музеен детски кът” по проект “Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора”, финасиран от Фондация „Америка за България“.

От 2011 г. сградата на музея е адаптирана за хора с двигателни увреждания.

От създаването си до днес Регионален исторически музей – Благоевград продължава да опазва и популяризира хилядолетната история и непреходна красота на Пиринския край – доказателство за това са множеството награди и отличия, извоювани през последните години – Специална награда на Фондация „Ценности” и НДК за съхранение и експониране на колекцията „Златю Бояджиев” в VI – салон на изкуствата – НДК (2001 г.); Юбилеен медал „Илинденско-Преображенско въстание”, връчен от Президента на РБългария (2003 г.); Почетна грамота с плакет за принос в развитието на Благоевград и общината (2007 г.); Специална награда от XIV-ти салон на изкуствата НДК-София за подбора и представянето на изложбите „Златю Бояджиев”, „Владимир Димитров – Майстора”, „Стоян Сотиров”, както и за участието в представянето на част от етнографската колекция на музея в ревю-спектакъла „Момина руба” (2009 г.).

Това е една малка част от публичната страна на музейната дейност. С висок професионализъм и непресъхваща енергия, повече от 60 години музеят следва основната си мисия – да съхранява историческата памет и традиция за поколенията, да възпитава, да формира самочувствие и обществена активност.

Факти

2011

От 2011 г. сградата на Регионален исторически музей – Благоевград е адаптирана за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат.

2010

През 2010 г. Регионален исторически музей – Благоевград стана първия музей в страната, в който бе реализирана интерактивна експозиция за деца “Музеен детски кът” по проект “Подобряване работата на българските музеи с деца и млади хора”.

1999

За популяризиране на природното богатство на Пиринския край през 1999г. в РИМ-Благоевград е създаден Център по природозащита за Национален парк “Рила”.

1952

Основаване на музея.

 

Работно време и цени – виж тук!