община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

ОБЩИНА ТЕТЕВЕН

Тетевен, пл. Сава Младенов 9
067852200, 067852588, 0882443088, 0882442088
mayortn@abv.bg
http://www.teteven.bg

 

 

 

 

 

 

Община Тетевен е разположена в Ловешка област – Северозападен район за планиране. Общината граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Това са общините Ябланица, Угърчин, Луковит и Троян от Ловешка област; Карлово от Пловдивска област и Пирдоп, Антон, Златица, Етрополе и Правец от Софийска област.

Макар и да граничи пряко с общините Карлово, Антон, Златица и Пирдоп, практически с тези общини не съществуват преки транспортни връзки и няма възможност за непосредствен обмен на пътуващи хора и стоки. Традиционни и добре развити са връзките и обменът с общините Правец, Ябланица, Угърчин и Троян.

ScreenHunter_7352 May. 14 18.34

През тези общини се осъществяват връзките с областния център Ловеч, столицата и важни републикански транспортни артерии като автомагистрала Хемус и първокласния път Е772.Територията на общината е 696 975 дка или около 697 кв. км., което представлява 16,86 % от територията на Ловешка област (4 132 кв. км.)

Община Тетевен включва 13 населени места. Административен център е Тетевен. Останалите населени места са селата Български Извор, Бабинци, Васильово, Галата, Голям Извор, Глогово, Гложене, Градежница, Дивчово, Малка Желязна, Рибарица и Черни Вит. Териториално населението на тетевенска община е неравномерно разпределено. Около 89% от него живее в северната половина на общината, където са съсредоточени по – големите села и Тетевен.

Общината е с ниска степен на урбанизация. За ден на Тетевен е обявен 1 ноември – Това е деня, в който Тетевен се освобождава от османско иго през 1877 година.По население Община Тетевен е по – малка от средната българска община. В резултат на миграцията и отрицателния прираст населението на Общината е най – малко на брой през последните 15 години – 23 237. Релефът е планински и полупланински.

ScreenHunter_7354 May. 14 18.37

Билните части на планината са голи, южните склонове са много стръмни и обезлесени, а северните склонове във високата си част са силно ерозирани, а в средната – полегати и добре залесени с хубави букови гори. Горите в общината предлагат приятна среда за туризъм и отдих – пешеходна разходка, ловуване, събиране на диви плодове, гъби и билки. По река Бели Вит и нейните притоци има отлични условия за риболов и за плаж през лятото.

Красивите скални образувания край Тетевен предлагат добри условия за алпинизъм. Тетевен обединява в себе си красотата на заобикалящата го природа с извисяващите се хълмове и върховете Острич, Петрахиля, Червен и Равни камък (станали свидетели на много исторически събития), прохладния бриз на река Вит, както и духът на отминалите векове, витаещ в множеството културни паметници, старобългарска архитектура и непокътнати от времето обичаи и нрави. В Тетевен се намира Исторически музей, който е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Тетевен е град с традиции в духовната култура.

За ден на Тетевен е обявен 1 ноември - Това е деня, в който Тетевен се освобождава от османско иго през 1877 година.
По-значими прояви, на които Тетевен е домакин, са:

Международен шахматен фестивал 
– Ежегодният Общински събор на народното творчество в Черни Вит, дало началото на Пътуващ фолклорен празник в границите “От Тимок до Вита” със смяна на домакинството и запазване правото на инициатора да продължи.
– Ежегодна промишлена изложба “Произведено в Тетевен” 24-25 май.

 

Вижте по-голяма карта