община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

ОБЩИНА БАНСКО

logo_Bansko  Банско, пл. Никола Вапцаров 1
 074988620, 074988626, 074988646, 074988633
 obabansko@dir.bg
 http://www.bansko.bg

 

 

 

 

 

 

 

Община Банско обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура на Места и от Дъбрашкия дял на Родопите.

Природата е най – голямото богатство на общината. През 1962 година Службата за защита на природата обявавя най-красивата част на Пирин за Народен парк “Вихрен”. През 1974 година той е разширен и преименуван в Народен парк “Пирин”.

От 1999 година Министърът на околната среда и водите прекатегоризира парка в Национален парк “Пирин” с площ 40332 ха. В границите му са включени резерватите “Баюви дупки-Джинджирица” и “Юлен”. Тази малка част от рая влючва в себе си вековни смърчово-мурови гори, обширни клекови формации, планински полярни и остри зъбери, дълбоки циркуси и изумрудени езера.

Заради тази своя уникална природа НП “Пирин” е признат за обект от световна значимост и със заповед на ЮНЕСКО от 1983 г.е включен в Конвенцията за защита на световното природно наследство. В пределите на общината влизат следните населени места: град Банско и седем села: Добринище, Места, Кремен, Обидим, Гостун, Филипово и Осеново.

Релефът е от равнинен в поречията на реките до хълмист в планинската и предпланинската част. Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части-планински. Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна. Средните януарски температури са – 1,9 градуса по Целзий, снежната покривка в курорта се задържа средно 6 месеца в годината, а летните температури са +25, +35 градуса по Целзий.

В Общината има над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, от които 7 с национално значение. Регистрирани са над 100 археологически обекти. Музейният комплекс разполага с една от най-добрите и отлично функциони-ращи музейни мрежи в страната.

Днес в планинския курорт се изгражда изцяло нова база за отдих. Развитието на туризма стимулира строителството на луксозни хотели, просторни жилищни сгради, ваканционни селища и модерни търговски обекти. Модерен кабинков лифт транспортира през зимата скиорите от града до местността “ Бъндеришка поляна” , с една междинна станция на “ Чалин валог”. Капацитетът е 2400 души на час.

ScreenHunter_6271 May. 10 12.16

Местностите около Банско изкушават всички любители на лова и риболова. Нищо не може да замени усещането и приятната тръпка от часовете прекарани край реките и езерата, с въдица в ръка, както и емоцията от приятната умора предизвикана от лова.

Няма да останат разочаровани и тези от Вас, които предпочитат удоволствието на конната езда. Интересните маршрути и самото усещане оставят приятен спомен във всеки успял да се докосне до красотата и магнетизма на планината, в съчетание с незабравимото удоволствие от ездата.

Предстои изграждането на две ултра модерни игрища за голф, които ще позволят на всеки да се отдаде на невероятното усещане предизвикано от играта.

Основна сфера със стратегическо значение за социално-икономическото развитие на Община Банско е туристичекия бизнес. Това е най-динамичният и бързо-развиващ се отрасъл от икономиката на общината. За периода 2001-2006 година размерите на инвестициите в сферата на туризма възлизат на повече от 200 млн. лв.


Вижте по-голяма карта