община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

ОБЕДИНЕНО ОБЩЕЖИТИЕ ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ МЛАДОСТ

ScreenHunter 3460 гр. Силистра, ул. Кап. Мамарчев 2а
0894450702, 0894405944
mladost2006@abv.bg
http://oosmladost-silistra.com

 

 

 

 

 

 

 

 

sl-1Обединеното общежитие за средношколци „МЛАДОСТ” в град Силистра е разположено близо до река Дунав сред внушителните останки от крепостни стени, дворци и храмове, останали от времето на многовековния ни град.
През  1952 година към Педагогическия институт е създаден пансион за ученици, открит през октомври. Първите възпитатели в него са: Георги Мъров, Ястро Георгиев и Донка Петрова.
Първоначално пансионът е открит в сградата на  педагогическото училище /сегашната Художествена галерия /. По-късно се помещава в сградата на стария затвор и накрая се премества в сегашната си сграда, построена в периода 1960-1964 година.

Събирането на средства започва през 1959 година от около 37 ТКЗС-та, които са представени от тогавашния Окръжен народен съвет на град Силистра. Той, в качеството си на инвеститор, организира строителството на обект „Общежитие на ТКЗС-та за 250 ученици”.
Строителството на сградата за общежитие започва през 1962 година и още при недовършена  сграда през април 1964 година са приети първите 67 възпитаници.
На първи септември 1964 година общежитието е открито официално под  името „Общежитие за средношколци „Михаил Иванович Калинин”.
ScreenHunter 3461С това име остава до 1991 година, когато с Решение № 74, прието на заседание на Временния изпълнителен комитет на ОбНС-Силистра, е преименувано в Обединено общежитие
за средношколци „МЛАДОСТ”.
Първият директор на общежитието е Теодора Талигарова / 1964-1968 /. Тя работи успешно за утвърждаване авторитета на учебно-възпитателното заведение.
В 52-годишната история, с упорит  педагогически и административен труд за издигане престижа на общежитието, принос са оставили поколения възпитатели и техните директори: Райна Тодорова, Цеко Цеков, Никола Маринов, Венелин Енчев, Иван Иванов, Драганка Георгиева, Атанас Костов и Василка Петрова.
От месец  август 2015 година в ООС”Младост” има нов директор, г-н Валери Тодоров.
Първите възпитатели Донка Игнатова, Анета Кънчева, Стойка Вутова, Цветана Григорова, Гинка Моленова, Ембия Юмерова и Хафизе Зекериева полагат изключителни усилия за превръщането на голямата сграда в уютен дом. Постройката се състои от две сгради. Едната е на два етажа със занимални за всяка група, свързана е с коридор за другата сграда, която е четириетажна с по 25 стаи на етаж.
На разположение на учениците има  библиотека с богат книжен фонд от учебна и художествена литература.
Капацитетът на общежитието е за 280 ученици.
През 1989 година общежитието е отбелязало своя 25-годишен юбилей, а през 2014 година своя 50-годишен юбилей в присъствието на бивши директори, възпитатели и възпитаници.
В годините общежитието се утвърждава като единствено учебно-помощно учреждение в област Силистра. В условията на непрекъснат 24-часов режим се осъществява многопосочна учебно-възпитателна, помощно-консултативна и контролна дейност.
За изминалите години общежитието е било втори дом за много от младежите и девойките от област Силистра, решили да продължат образованието си в дунавския град. В този дом те усвояват важните житейски уроци, нужни им за утрешния ден – да бъдат добри хора, да са толерантни към различните от тях, да уважават и приемат чуждото мнение, да умеят да отстояват твърдо своите позиции и успешно да прилагат наученото.
За приобщаване на цялата ученическа общност в живота на общежитието е създаден Ученически съвет /пряк продължител на домсъвета/ като орган на ученическото самоуправление.
УС дава възможност на учениците да участват активно в процеса на вземането на решения, касаещи тяхното ежедневие.
Мисията на УС е да превърне общежитието в привлекателен център за живот, да го направи своя предпочитана територия за личностна изява, в среда с творчески дух, доверие и приятелство.
В последните три години учениците от ООС”Младост” печелят и работят по проекти, свързани с толерантността, с креативността и спорта. Немалко са и наградите, спечелени от конкурси и участия в общински и национални изяви.

 

Прием в общежитието

В Обединено общежитие за средношколници „Младост“, град Силистра, се приемат ученици, които продължават образованието си в държавни и общински училища в града.

Общежитието предлага:

–  Стаи с по 2 и 3 легла

–  Обновени III и IV етажи

–  Нови бани на всеки етаж

–  Четири занимални за самоподготовка

–  Wi-Fi и компютърен кабинет

–  Библиотека с над 8 000 тома

–  Клуб „Дебати“

–  Стая „Чуй детето“

–  Оборудвана кухня на 4 етаж

–  Медицинско обслужване

 

Plakat_priem_2019

Kriterii za priem_2019

Zaiavlenie_2019

Spisak_uchenitsi_2019

 

За децата в общежитието се грижи висококвалифициран педагогически персонал, който адекватно реагира на промените в образователната сфера, провеждайки политика за подкрепа на личното развитие и израстване на младите хора.