община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

КМЕТСТВО ЧЕРНОМОРЕЦ

ScreenHunter 1913 Черноморец, общ. Созопол, ул. Оборище 3
055042234
kmetstvochernomorec@abv.bg
 www.chernomorets.bg

 

 

 

 

 

 

 

snimka2-1024x682Черноморец се намира на 24 км. югоизточно от Бургас и на 8 км. северно от Созопол, на южния бряг на големия Бургаски залив. Градът е разположен в своеобразна падина край брега на малък залив до самото море на красиви брегове, приличащи на разцъфнало цвете.

Подножието на източна Странджа планина и леко нагънатият релеф откриват магнетична панорама от най-високата точка Буджака ; на север погледът докосва нос Емине, на юг достига Аркутино.

Черноморец се отличава с мек и влажен климат, късна пролет и дълго, топло лято. Слънчевото греене в годината е 2100-2200 часа; летните температури на водата са 20-26°С, а на въздуха достигат до 32°С.

Мястото е уникално със своите дълги пясъчни ивици, които се редуват със скали и брегове и образуват приказни заливи и полуострови. Крайбрежната ивица е над 9 км. – със златист пясък, кристално чиста вода и лазурно, спокойно море.

Брегът е нарязан от няколко живописни полуострова, между които се образуват четири фантастични залива.

Черноморските гранитни скали са известни със своята красота и предразполагат към неповторими изживя-вания. Уникалното географско положение, живописната природа, галещите слънчеви лъчи и топлите черноморски вълни превръщат градчето в едно от най-божествените кътчета по българското черноморие.

 

3-2

 

Черноморец днес е привлекателна туристическа дестинация, благодарение на непрекъснато развиващата се инфраструктура. Новопстроените жилищни сгради, хотелски комплекси, увеселителни заведения превръщат малкото курортно селище в красив и предпочитан туристически район.

 

 

 

 

ScreenHunter 1918Новите хотели и почивни бази на Черноморец носят белега на интелигентното строителство, което бе оценено от инвеститорите и туристите, търсещи спокойствието и комфорта, а ваканционните комплекси впечатляват с модерна и луксозна визия.

Друг важен инфраструктурен проект е Интегрирания проект за водния цикъл на община Созопол. Главната му цел е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в гр. Созопол и гр. Черноморец.

Културната и социалната дейност в Черноморец днес също може да се похвали със сериозна подкрепа. Чрез проекта за трансгранично сътрудничество в града успешно функционира Център за Социална рехабилитация и интеграция, който обслужва деца със специални нужди от цялата община.

Уникална придобивка в подкрепа на туризма и опазване на местните традиции е изграждането на Културен център Музей „Свети Никола“. Той бе построен по проект “Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти”.

 

ScreenHunter 1917Експонатите в музея са разпределени условно на три експозиции. В „Черноморец – хилядолетно начало“, гостите могат да видят артефакти на повече от 26 века. Как се преплитат различните култури и как те са оставили своя отпечатък върху живота на древните хора, можете да видите в експозицията „Бургаският залив – кръстопът на цивилизации“.

Последните открития от наземните и подводните разкопки на нос Акин също са част от експозицията на новия музей.

Поддържането на зелените площи и детски площадки за отдих, спорт и игра, са още една притегателна, както за туристите през летния сезон, така и за младите семейства от Черноморец.

 

Традиции и празници

ScreenHunter 1914Основната част от населението на Черноморец принадлежи към етнографската група загорци. С основание може да се приеме, че тези българи били доведени и заселени в началото на странджанския проход още от хан Крум, когато той, в битки с Византия, превзел старата римска крепост Дебелт /през 812-813 г./ и получил с договор областта Загоре.

Запазили мелодичноста на рупския и загорския говор, в странджанските песни и пъстротата на носиите, двете етнографски групи дълго време не се сватосвали.

Хората от селото по това време били по-скоро земеделци, отколкото скотовъдци. Природните условия благоприятствали развитието и на лозя и бостани.

Разнообразието от сортове и градената с години традиция свързва бита на светиниколци с винопроизводството.

Развивал се и риболовът. И днес на трапезата присъстват морските дарове – миди, раци и риба.

Черноморци добре познавали качествата на камъка, затова в продължение на дълги години каменодобивът и каменоделството са били основен поминък на жителите в региона.

Традициите и съхраненото народно творчество са живи и в наше време. В читалището на град Черноморец има групи за автентичен фолклор, които изпълняват автентични народни песни и танци.

Богата колекция от предмети, облекла, оръдия на труда е събрана благодарение на любовта на хората към традициите и желанието им те да се съхранят за поколенията в етнографската сбирка в Културен център-Музей в Черноморец.

 

Кмет

Росен Георгиев Деспов
Женен, с едно дете.
Роден на 13. 04. 1964 г.

От 04. 11. 2019 г. – Кмет на гр.Черноморец

От 1992 г. – 2019 г. – Учител по философия в ПГСАГ „К.Фичето“ гр.Бургас

Висше образование – Магистър по Философия СУ „Св. Климент Охридски “ гр. София – 1991 г.

Общински съветник в Община Созопол от 2003 г. до 2015 г.

 

Развлечения

ScreenHunter 1915Черноморец привлича туристи от цял свят с лазурното море, златисти и широки плажни ивици, романтични скали – приказно кътче за уединение в хармония с природата.  Далеч от шума и суетата на внушителните курортни комплекси, мястото съчетава неповторима природа, съвременни услуги за летен туризъм с гостоприемството на местните жители. Тук всичко е обгърнато от зеленина и топлота, което превръща почивката в истинско блаженство.

Живописните заливи край градчето са притегателен център за сърфисти, кайт сърфисти, фотографи и търсачи на силни усещания. Допълнение към прекрасните условия за любителите на екстремни водни спортове са екзотичните разходки на пикник до безлюден остров и яхт круизите.

Привържениците на къмпинг туризма години наред посрещат изгрева на големия Созополски залив, разположен на 1,5 км от града. Един от най-красивите плажове на българското крайбрежие.

Романтичните пътешественици изживяват вълнуващи мигове край караваните, галени от морския бриз. За любителите на риболова, еко- и велотуризма Черноморец е точното попадение. Тук има както спокойни, самотни плажове, така и язовири само на 1,5 км. разстояние от брега.

Гостоприемните местни жители всяко лято посрещат туристите в уютни семейни хотели и частни квартири, където се предлагат всички удобства и комфорт.

За наситената приятелска атмосфера се грижат кокетните ресторантчета, кафенета, дискотеки. Някои са панорамно разположени на брега на морето или на „търговската улица”, други – закътани в зеленината на уютни къщи с тихи дворове, а на самият плаж на царския залив е истинска фиеста.

В курортното селище античността се прелива в настоящето и пази фолклорните традиции на черноморци и до днес. Наситена артистична атмосфера създават традиционните летни празници, разнообразието от музикални спектакли, детски шоу програми и арт галерии на открито.

Места за разходки и екскурзии

Пикник – чудесно място за пикник е местността Бакърлъка, която е само на 20мин. С кола от Черноморец. Освен това ако отидете там със сигурност ще бъдете впечатлени от изумителната гледка, която ще се открие пред вас – на север погледът достига нос Емине, а на юг – Аркутино. Истинска прелест!

Нос Акра – приятна вечерна разходка може да направите до ранновизантийската крепостна стена на нос Акра, която се намира в близост до залива Вромос. Струва си да видите това уникално архиелогоческо откритие и да се потопите в атмосферата от минало и настояще.

Разходка с лодка и пикник на о-в Св.Иван – Разходката с лодка по река Ропотамо е страхотно преживяване. Тук имате две възможности:

– разходка до устието на реката – пътуването е приятно и се минава покрай лъвската глава, огромна скала обрасла с храсти и дървета.
– разходка навътре по реката – тук ще плавате в хладен коридор от клони, зеленина и успокояващата песен на птичките. Време за размисъл и релаксация.

Изборът оставяме на Вас!

ScreenHunter 1916Пода /орнитоложки център/ – Защитена местност Пода е интересно място за хората, които обичат да наблюдават птици в тяхната естествена среда. Тя се намира на около 15км от Черноморец в посока към Бургас. Това е едно от малкото места в Европа с изключително разнообразие от птици, установени са над 259 вида.

Беглик Таш – едно магическо място с изключителна силна енергия. Беглик Таш е древно тракийско светилище, разкрито през 2003г, което се намира на 3км северно от Приморско. Археолозите смятат, че е било съградено през 14в пр. н. е. В култ на Богинята- майка.

Разходка в Природен парк Странджа е чудесен начин да разнообразите ваканцията си. Това е най-голямата защитена територия в България и разполага с изключително многообразие от растителност и представители на животинския свят. По тези места са открити множество останки от тракийски светилища и гробници, а най-старите следи от живот /каменни брадви и керамични предмети/ датират от 6-3 хил.пр.Хр. Предлагаме Ви четири села, които са само на час път от Черноморец:

Ботаническа градина “Серафимови“ – В село Велика на 30 км от Черноморец може да се насладите на изключително красивата ботаническа градина с над 1800 вида кактуси и много други екзотични растения.

Село Младежко е само на 40км на юг от Черноморец и е разположен в една от най-живописните местности на Странджа близо до изворите на река Младежка. Мястото е интересно заради пещерите, наречени Леярници, до които се стига чрез мрежа от маркирани пътеки.

Село Бръшлян е разположен на около 47км на юг от Черноморец. Архитектурен резерват, който впечатлява с 200 годишни къщи, тесни улички, старата църква Св. Димитър с реставрирано килийно училище и селскостопански музей на открито. Малки туристически пътеки ще Ви отведат във вековни букови и дъбови гори.

Село Българи – намира се на около 40км на юг от Черноморец и единственото нестинарско селище в България. Нестинарството е древен езически ритуал. След изпадане в транс, нестинарят танцува с боси крака върху жарава. Традицията е нестинарите да играят вечерта в деня на Св. Св. Константин и Елена. Тук се намира и единствения музей на нестинарството в България.