община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

КМЕТСТВО ВЛАДАЯ

с. Владая, ул. Войнишко възстание №61
029992508
kmetstvo_vladaia@abv.bg
 

 

 

 

 

 

 

 

Владая е село в район Витоша на Столична община, Област София.

За името Владая има две легенди. Според едната легенда, то произлиза от глагола „владей“, а според другата от времето на Второто българско царство (1185-1396) — от името на една от трите царски дъщери (или дъщери на местен благородник): Яна, Бояна и Влада. И трите имена са използвани за наименования на области от Витоша.

При избухването на Балканската война, през 1912 г. двама души от с. Владая са доброволци в Македоно-одринското опълчение. През юли 1953 г. името на с. Владая е заменено от „Райко Даскалово“, но през 1962 г. е върнато на „Владая“.

По времето на социализма в България, между годините 1972-1992 за кмет на селото в продължение на шест последователни мандата е избран – Димитър Панев. Всяка улица на селото е с настилка, асфалтова или павирана, направена е канализация (един много важен фактор, който отличава и до ден днешен с. Владая от другите квартали в полите на Витоша), открива се стадионът на селото с посещение на председателя Тодор Живков, открита е дискотека с ресторант (която по късно е затоверна), известна като най-евтиният качествен бар в цяла София, създаден е и младежки танцов клуб в читалището.

Последните две новости стават предпоставка за ежеседмични концерти както на най-известните ни за онова време естрадни певци – сингъли – от такива като Емил Димитров, до такива като Вили Кавалджиев, така и на звездните ни рок и поп групи като Тангра,Диана Експрес и др. След промените и идването на демокрацията Панев е свален от власт. През 1999 г. той се кандидатира като независим и е избран за кмет отново. Село Владая се намира на северозападния склон на планината Витоша. На 13 km. от центъра на гр. София и на 16,5 km. от гр. Перник.

 

 

На центъра на селото се намира у-щето 86 ОУ Свети Климент Охридски. Има развити допълнителни културно – образователни дейности, основно в читалище „Светлина“, където има школа за пиано, танцов състав „Владайска младост“ и група „Алабалница“, печелила много награди.

Във Владая на времето е имало 5 кариери, които са произвеждали много голяма част от сиенитните павета на София, а в тях е работела и голяма част от населението на селото. Също има и завод за преработка на камъни „Мрамор Гранит“. Навремето е имало и фабрика за барут, която по-късно става химически завод с името Красная звезда (днес има само малко останали постройки от нея).