община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Община Вълчи дол – живей активно

Вълчи дол е пример за община, която постига високи резултати при изпълнението на своите социални политики.

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

Кметства Община Севлиево

Кметства Община Севлиево

 

 

КМЕТ Телефон СПЕЦИАЛИСТ „ПРИХОДИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО“ Телефон
АГАТОВО

Агатово е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово. Селото се намира между селата Крамолин (7 km) и Къкрина (12 km).

ВАЛЕНТИН ВЕСЕЛИНОВ ВАСИЛЕВ 067309/210 Румяна Боянова Мехмедова 067309/298
БАТОШЕВО

Батошево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Батошево е известно с Батошевските манастири в Балкана.

На 6 май 1876 г. турците извършват клане и опожаряват село Батошево и близкия Батошевски манастир. При потушаване на Априлското въстание малка част от населението се спасява, като избягва в Балкана.

При избухването на Балканската война в 1912 година трима души от Батошево са доброволци в Македоно-одринското опълчение

РОСИЦА ВАСИЛЕВА ГЕОРГИЕВА 067303/210 Росица Недева 067303/214
БЕРИЕВО

Бериево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Намира се по средата на пътя Севлиево – Троян. Разположено е по поречието на река Видима.

ТОНЧО ТОНЧЕВ 067396/260
БОГАТОВО

Богатово е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.При избухването на Балканската война един човек от Богатово е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

ИВАН ИВАНОВ 067394/210 Бонка Бонова 067394/311
БУРЯ

Буря е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Ходжа Омер /Малкочлар, Малкочево, дн. Буря/ – османското завоевание изглежда заварва българско селище в района на местността Кьофери, тъй като според легендата тук в близост живели българи и тюркски колонисти. При верски спречквания селището е изоставено, като българите отишли в съседното село Гостилица, а турците се установили на мястото на днешното село.

За пръв път писмено името на селото е засвидетелствано в известния ни регистър на ленните владения в Никополски санджак от 1479 г. като Ходжа Омер, с 9 мюсюлмански домакинства и приход от 791 акчета. Заедно с посоченото по-горе село Сюлейман, то е съществувало и около средата на века, когато доходите му са били около два пъти по-малко и най-вероятно е наброявало само 3-4 домакинства. Следователно можем да отнесем възникването на Ходжа Омер към средата на века. И в този случай наименованието на селото идва от името на авторитетен турски предводител, който е водач на малка група тюркски колонисти, заселили се в района на днешното село Буря. Такава е общоприетата практика по това време. От 1516 г. насетне селото се среща във всички документи като Малкочлар, по името на Малкоч баба.

ДЕНЧО ДЕНЧЕВ 06728/22-10 Минка  Недялкова
ГОРНА РОСИЦА

Горна Росица е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Горна Росица се намира в Севлиевска община на 10 км от гр. Севлиево и на 20 км от град Габрово. В покрайнините на селото тече река Росица. В близост се намира и мотополигон „Горна Росица“.

В горите около селото има много дивеч като диви прасета, сърни и зайци, а също така се срещат и много диворастящи гъби като булки, печурки и манатарки.

Разстояния до някои близки села: Батошево – 7 км, Гъбене – 6 км, Яворец – 4 км.

ПЛАМЕН МАТЕЙЧЕВ 067395/210 Павлина Петкова 067395/224
ГРАДИЩЕ НИКОЛИНА СИМЕОНОВА 067306/210
ГРАДНИЦА

Градница е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Градница се намира в на 15 km югозападно от град Севлиево, в предхълмието на Стара планина. В непосредствена близост има две реки – река Видима и вливащата се в нея Боазка река.

СЕЗГИН МОЛЛОВ 06736/23-20 06736/22-10
ДАМЯНОВО

Дамяново е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Дамяново се намира се на 16 километра от Севлиево в посока Ловеч. Има около 500 къщи и около 500 жители. Разположено е в южните склонове на Севлиевския Балкан. Изгледът му е насочен към Централна Стара планина и по-точно към въръховете Ботев и Триглав (Голи връх). От всички къщи в селото се виждат около 100 km от билото на Балкана, което създава прекрасен изглед на планинската панорама. Видими са върховете Шипка и Бузлуджа, а така също Амбарица, Беклемето В долината тече река Видима. Умерен климат – мека зима и прохладно лято. Няма голямо количество валежи. Отдалечено е от източници на промишлени замърсявания. Екологично чист и природно съхранен район, което се обяснава със затруднената транспортна комуникация. През два баира се намира котловината на Априлци. Отстояние на Острец (Априлци) през Боазът – 22 km. Покрай селото има 3 язовира.

НИКОЛАЙ ЙОНКОВ КОЛЕВ 067398/210 Пламенка Милчева Къжелова 067398/220
ДОБРОМИРКА

Добромирка е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Добромирка е едно от малкото села в България, което въпреки превратностите на историята не е променяло своето славянско име. Неговата история по преки и косвени данни като селище води началото си от годините на Второто българско царство. А живот на Добромирското землище е имало от най-дълбока древност.

БОНЮ ИЛИЕВ ПЕТКОВ 06738/22-10 Павлина Петкова Колева 06738/23-05
ДУШЕВО

Душево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово. До 1956 година името на селото е Душово.Село Душево е разположено на 11 километра югозападно от град Севлиево,Ловешка област.Землището му граничи с тези на селата Сенник и Хирево на север,Сенник,Шумата и Батошево на изток,Кръвеник на юг,Столът на югозапад и Градница на запад.Площа му е около 26 000 декара,с полупланински характер,пресечена от предпланините на Стара планина и нейните разклонения.Котловинната равнина,пресичана от реката Видима,е на 200 метра над морското равнище.

НЕНО ХРИСТОВ 067393/310 Тотка Тотева Мичева 067393/320
ИДИЛЕВО

Идилево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Селото е разположено в северните предбалкански полета на Стара планина, на два километра от пътя Севлиево-Търново. В околностите му има няколко микроязовира, които се използват за напояване и отглеждане на риба.

ХРИСТО ПЕЕВ 067301/210
КОРМЯНСКО

Кормянско е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово. На 2 километра от него тече река Росица, където може да се практикува риболов.Село Кормянско е разположено в северозападната част на Севлиевската котловина, на 6 km от Севлиево по стария път за Ловеч. Намира се на южния склон на хълм и затова има леко амфитеатрално разположение. Близо до селото протича река Росица, която прави S-образни криволичения в местността Вововица.

МОМЧИЛ АНГЕЛОВ СПИРОВ 06733/22-10 Пенка Стоянова Евтимова 06733/22-32
КРАМОЛИН

Крамолин е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Крамолин се намира на южният склон на хълм между Дунавската равнина и предпланините на Средна Стара планина. Географските му координати са 43°8′ северна ширина и 25°5′ източна дължина. Надморската височина е 385 м.

ЛЮБОМИР ВАСИЛЕВ 067304/210 Фатме Тахирова Салиева 067304/519
КРУШЕВО

Крушево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Намира се на 6 километра североизточно от Севлиево. Разположено е в Крушевската планина, откъдето се открива невероятна гледка към Стара планина. Близо до селото е язовир „Александър Стамболийски“.

ИЛИЯ ИЛИЕВ 06737/22-10 Румяна Костова 06737/22-24
КРЪВЕНИК/ТАБАШКО/

Село Кръвеник се намира в планински район, на 42 км от град Габрово и на 31 км от град Севлиево. Достига се по третокласен път с асфалтова настилка. Разстоянието до град Априлци е 10 км.
Землището на с. Кръвеник е с площ 56141 дка. Махали:Стар Кръвеник, Войнишка, Гайдарите, Иванбашовци, Лумпари, Троенци, Чолаците, Шаварна, Шопите, Качули,Пейковци, Тафровци.
Резерват „Пеещи скали“ Обявен със Заповед № 502/11 юли 1979 г., площ 1 465,7 ха. Обхваща землищата на селата Кръвеник и Стоките. Пеещи скали, заедно с южния резерват Соколна, образуват източния защитен комплекс на Националния парк „Централен Балкан“. Пеещите скали са уникални скални образувания, които увенчават като корона вековната /над 170 г./ букова гора.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ 067302/210 Милена Йорданова
ЛОВНИДОЛ

Ловнидол е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.В село Ловнидол има както низини така и хълмове и високи части. Гледката от високите части е прекрасна, наблюдава се и областта Витата стена. Селото е разположено по пътя Севлиево- Дряново ( с малка отбивка от него на север). От с. Ловнидол може да се излезе директно към 4 града на България: Севлиево, Габрово, Дряново и Велико Търново. Цялото село е разположено на южен склон и гледа към предпланината на Стара Планина- Стражите (това е гърбът на Витата Стена, която се вижда, ако пътуваш по пътя Севлиево- Габрово. Действително селото е разположено по протежение на няколко дола, най- дълбокия от тях минава през самия център. С доловете е свързано и името на селото. В землището на с. Ловнидол има много дивеч- сърни, лисици, глигани, зайци, чакали.

МИЛЕНА ИВАНОВА 067308/214 Цонка Петкова 067308/210
МАЛЪК ВЪРШЕЦ

Малки Вършец е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Малки Вършец се намира на 15км от град Севлиево,и на 42км от Габрово.Малки Вършец е село в Северна България.То се намира в община Севлиево,област Габрово. Наблизо се намира язовирите Крапец и Александър Стамболийски.

ЦАНКО МАРИНОВ 067399/210 Милка Тодорова
МЛАДЕН

Младен (старо име Букурово) е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Младен граничи със селата Добромирка и Крушево. Обградено е с красиви широколистни гори. Има създадени и иглолистни горски масиви. На север от селото се намира река Росица, на която е изграден язовир „Александър Стамболийски“.

ИВАН КОЛЕВ 06738/27-10 Ирина Савова 06738/27-30
ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ

Петко Славейков е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.

АЛИ АЛИ 06734/22-10 Пенка Събева Петрова 06734/22-18
РЯХОВЦИТЕ

Ряховците е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово. В селото живеят християни и мюслюмани.Ряховците е най-голямото село в Област Габрово. Разположено е в полите на северните предпланини на Централна Стара планина, на 7 км от гр. Севлиево. В селото живеят 2680 души.

АЛИ АЛИАДЖЪ 067397/310 Красимира Петрова Пешева 067397/560
СЕННИК

Сѐнник е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово, на седем километра от град Севлиево и на 35 километра от град Габрово.

ЦВЕТАН ИГНАТОВ ЦОНЕВ 06732/22-10 Румянка Маринова Мичева 06732/22-63
СТОКИТЕ

Стоките е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Стоките се намира в планински район. То отстои на 24 км от град Севлиево и на 15 км от Априлци. През селото минават реките Росица и Негойчевица, които правят пейзажа привлекателен особено през летните месеци, когато хората дошли на почивка тук търсят прохлада в планината и спокойно се къпят във вировете на Росица – Дяволският вир и други или ловят риба. Въздухът е чист, а разходките в планината могат да ви отведат в границите на Национален парк Централен Балкан, хижа Мазалат или на някой от хълмовете и възвишенията, от които виждате почти цялото планинско селце и да се удивите на красотата на природата в Балкана.

ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ Галина Димова 067305/230
СТОЛЪТ /БОАЗА/

Боазът е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Боазът се намира в планински район.

ЦОНКО ЦОНКОВ 067391/210 Ирена Баберкова
ХИРЕВО

Хирево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Хирево е разположено на южния скат на Ловешката котловита.Най-високият хълм в селото е наречен Баира.

КРАСИМИР ПЕНКОВ 06732/23-60
ШУМАТА

Следи от разумен човешки живот в землището на днешното село са открити още от неолита. Тракийски надгробни могили има в местностите Могили и Аговото (унищожена) и в двора на Генко Атанасов Десев. От епохата на римското владичество са възникнали в близост 2 късноантични крепости: на местността Имането над село Енев рът и на местността Града над село Батошево.В началото на 80-те години на XVIII век българи започнали поединично да се заселват из просторното землище – от местността Шумака до Илощица. Според записани спомени един от първите заселили се към 1782 г. е Колю Попилев, син на поп Илю от Батошево. Той купува 200 дюлюма земя от един богат душевски турчин, като плаща в натура: черна кобила с бяло конче. Колю Попилев заварва други четирима заселници, дошли много малко преди него: първият се числял към Енев рът, която възникнала преди Шумата вторият му съсед бил Печо Гергев – заселил се в 1781 г. Другите двама заселници се установили около Калаенския дол. Тези петима заселници положили началото на нова българска махала към Батошевската община. Потокът на заселници се увеличил в началото на XIX в., когато Османската империя преодоляла вътрешните си размирици – кърджалийските набези. В централната част на днешното село първи заселник между 1815-1820 г. бил Тотю Илиев Тотев (ок. 1790 – ок. 1875), който слязъл от махала Пульовци, Стокенско. Той станал родоначалник на големия род Темели. В съседство с Тотю Илиев Темел се заселили братята Колю и Стоян Кацарски. Идващите нови заселници сложили началото на родовете Ратковци, Друмеци, Мачковци, Момеци, Кабакчии, Котови и т. н.

БАЙКАЛ ТОДОРОВ 067390/210 Росица Янкова Ненчева 067390/280

Кметски наместници села

 

  КМЕТСКИ НАМЕСТНИК Телефон ГЛ.СПЕЦ „АПОН” Телефон
ТЪРХОВО

Търхово е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.

Възникнало е като соколарско село наричано още Доганджии или Духанджии. Отглеждането и дресирането на ловни соколи и ястреби било известно по българските земи още преди идването на османците на Балканския полуостров. От такива обучени за лов птици се нуждаела свитата на българския цар в намиращата се наблизо столица Търново. С установяването на османците на територията на Търновското царство тази практика била не само запазена, но и доразвита до съвършенство. Хората, занимаващи се с този занаят, изискващ много време и усилия, били организирани в категория население със специален статут. Данни за соколарството в Севлиевския край откриваме в доганджийски регистър от 1477 г., в два кратки описа на ленните владения в Никополския санджак от 1479 и 1485 г. и в подробен тимарски регистър от 1516 г.

ТИНКА ХАРАЛАНОВА 067308/310   067308/310
         
МЛЕЧЕВО

Млѐчево е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.Село Млечево се намира в планинския район на Троянския Балкан.

ИВАН ХРИСТОВ 067307/311 Марияна Иванова 067307/311