община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии

Александър Александров – моторът за развитие и съзидание на община Ружинци по пътя на промяната! 

Шоуто „Звук и светлина“ е най-популярното и уникално звуково и светлинно шоу в България.
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

22 март – официалният празник на Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България. 

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Велико Търново и аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“

Велико Търново е един от красивите български градове. Той е столица на Втората Българска държава. 

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ГР.ТЪГОВИЩЕ

Търговище, УЛ. Христо Ботев 5
053912106
 puppet_tshte@abv.bg
 https://www.puppettargovishte.org

 

 

 

 

 

 

 

 

Над 50 години куклени вълшебства в Държавен куклен театър Търговище
Началото на кукленото изкуство в Търговище

ScreenHunter_19153 Jul. 31 13.33

ДКТ далеч не започва своето съществуване със статута на Държавен куклен театър Търговище. Началото на куклено-театралното изкуство в Търговище се поставя с премиерата на самодеен състав към Образцово народно читалище „Напредък-1864“. С почти никакъв опит, но с много упоритост, неколцина ентусиасти, под ръководството на Вичка Керелезова, подготвят пиеската „Вълшебният галош“, чиято премиера на 15 февруари 1961 година. В началото на следващия сезон малките зрители гледат „Веселите мечета“, следват „Червената шапчица“, „Рижо и Мишо Мустакът“, Зайко Преструванко“, “Синьото цвете“, „Наказаният пакостник“ и още, и още интересни и занимателни за малчуганите постановки. Колективът изнася представления в Омуртаг, Попово, Преслав, Шумен, Разград, Провадия, Горна Оряховица, Русе и др. градове на страната. От края на 1961 година ръководството поема Стоян Керелезов за един сезон. И от 1964 година театралната дейност се оживява под лидерството на Димчо Николов.

Първите кукловоди са Никола Кандиларов, Иванка Иванова, Тонка Николова, Веска Белчева и Стоян Радев.
От 1968 година ГОНС субсидира театъра, който фактически се превръща в полупрофесионален и повечето от кукловодите са на щат към читалището, чиято сцена и салон са пригодени за куклени спектакли. Фактически това е първият за Търговище Общински театър с първи директор Димчо Николов. В щата са София Иванова, Стоянка Николова, Димитринка Косева, Петранка Титкова, Тодор Титков, Павел Власакиев, Руска Борисова, Надя Иванова, Неделчо Димов.

През годините са канени много гост-творци – режисьори, музиканти и художници. Този пряк контакт с изтъкнати майстори на куклено-театралното изкуство чувствително повишава качеството на постановките и дава самочувствие на колектива да мери ръст с професионалните театри. С успех завладяват сцените постановките „Пепеляшка“, „Снежанка“, „Къщичка на колела“, „Топчица-Хопчица“.

През 1970 година на Национален преглед на Общинските куклени театри, под патронажа на Комитета на култура, търговищките кукли грабват наградата за спектакъла „Къщичка на колела“ от Д.Николов.

ScreenHunter_19154 Jul. 31 13.34

Държавен куклен театър Търговище става професионален
На 1 октомври 1975 година се сбъдва една отколешна мечта, заслужена с упорит труд, талант и постоянство – Кукленият театър е признат за държавен. Това се узаконява с Решение №49 от 13.02.1975 година на Министерски съвет. За пръв директор е назначен Ива Харизанов. За малките палавници започват незабравими срещи с магическото изкуство на куклите. Неописуем успех през годините завоюват много постановки – „За слънчевото момиченце и дъждовното момченце“ от П.Вашечек, „Къде отиваш конче“ от Р.Москова, „Бяла приказка“ от В.Петров, „Принцесата и граховото зърно“, „Шестте пингвинчета“ от Б.Априлов, „Хитър Петър“ от Л.Мечева, „Папачалчето Пай“ от Й.Тодоров, „Разговор без думи“ от Ив.Савинов, „Случка в креватче“ от В.Анев.

„Снежанка и седемте джуджета“ от Н.Стойчева, „Палечка“ от Р.Москова, „Косе Босе“ от реж.Т.Вълов, „Принцесата и свинаря“ от П.Панчев, „Добро утро, лека нощ“ по Доналд Бисет, „Кучето, което не можело да лае“ от С.Йорданова, „Истинска Коледна приказка“ от С.Петкова, мюзикъл „Рожден ден“ от Л.Адамов, „Грозното патенце“ по Андерсен, Песи и илюзия“ от Юр.Кокко, „Ну, волк, погоди“ от Ал.Курляндски, „Капчо“ от Н.Гернет, „Мечо Пух“ по А.Млин, „Спящата красавица“ Р.Агур, „Пипи дългото чорапче“ по А.Линдгрен, „Хензел и Гретел“ по Андерсен, „Малката русалка“ от Ол.Жугжда, „Новите дрехи на крала“ от Андерсен, „Снежната кралица“ на Ив.Райков, „Легенда за Лорелай“ от Хр.Асенова, „Момче и вятър“ на Т.Вълов, „Нощна птица“ от Т.Попова и др.

За директори на театъра са назначавани Димчо Николов, Друми Генчев, Стоян Керелезов, Иво Харизанов, Галина Овчарова, Илиян Иванов, Миша Симеонова и настоящият ръководител Ивайло Марков.

Творци и награди станали неразривна част от историята на Държавен куклен театър Търговище
През годините на сцената на Държавен куклен театър Търговище са творили много известни куклари, сред които режисьорите – проф. Атанас Илков, Славчо Младенов, Лидия Александрова, Евдалина Сараджалиева, Злати Златев, Сергей Висонов, Реин Агур, Олег Жугхда, сценографите – арх.Иван Цонев, Мария Петрова, Генеади Табаков, Свила Величкова, Доньо Донев, Коста Ортодоксов, Вирджиния Петкова, Ганчо Белев, Валери Рачковски, композиторите – Методи Иванов, Генко Генков, Юри Ступел, Петър Цанков, Петър Радевски, Любомир Адамов, Милко Коларов, Улена Иванова, Павел Кондрусевич, Теодора Попова, Тодор Вълов, Иван Райков и много други.

Гостували са постановъчни екипи от Полша, Германия, Естония, Русия, Беларус, Румъния. Високото художествено ниво на театралната продукция е завоювало не само сърцата на зрителите, но и признанието на театралните специалисти на театрални форуми и фестивали в СОфия, Шумен, Силистра, Пловдив и др. Факт са и многото награди от Полша, Хърватска, Испания, Германия, Русия, Украйна, Пакистан, Белгия.

Нека изброим част от тях – през април 1979 година ДКТ завоюва нова награда за спектакъл в национален конкурс за най-добро произведение за деца и юноши.
През същата година е и първото задгранично турне в Опеле (Полша).

През 1985 година „Песи и Илюзия“ получава трета награда за женска роля на Националния преглед на куклените театри, „Папагалчето Пай“ става най-добрият спектакъл на Фестивала на кукленото изкуство в Толоса, Испания през 1989 година. Отлично е представянето на I Международен куклен фестивал в Лахор, Пакистан през 1992 година с постановката „Случка в креватче“ – реж. Ж.Донева, сценография Д.Доневс“ .

Същото представление грабва три отличия в Силистра на Ян Бибиян“. Кукленият ни театър е удостоен с награди за най-добра женска роля, за сценография и за музика на спектакъла

„Сжеженка и седемте джуджета“, където режисьор е Иван Райков, сценограф Св.Величкова, през 1996 година отново на фестивала „Ян Бибиян“ в Силистра, а през 2005 година пак този спектакъл представя България на XII международен театрален фестивал в Хавана, Куба. 1998 година – Академия „Куклар“ , учредена от Централен куклен театър София, удостоява постановката „Косе Босе“ от Рада Москова (Режисьор Тодор Вълов, сценограф Стефка Кювлиева) с 4 награди: за цялостен спектакъл, за режисура, за сценография и най-добра женска роля. През 2004 година „Снежната кралица“ грабва награда за най-добра женска роля на фестивала „Михаил Лъкатник“ в Ямбол.

Спектакълът „Момче и вятър“ триумфира по испанските сцени в Толоса, Памплона, Овиедо и Хихон.
Неизброими са наградите – В Загреб „Грозното патенце“ получава втора награда за постановка. В същото време в Ужгород, Украйна на международен куклен фестивал по две награди печелят „Малката русалка“, Снежанка и седемте джуджета“ и „Косе Босе“. В Лахор, Пакистан и в Гент, Белгия отлично се представя постановката „Случка в креватче“. А пък автора на „Ну, волк, ну погоди“ лично кани нашите куклени театрали в Москва, където спечелват благодарствения автограф на Сергей Образцов. И това, ако не е признание… И още, и още отличия, награди, признания, мнения на най-добрите специалисти, ликуваща публика, сълзи от безброй аплодисменти, спомени завинаги…

ScreenHunter_19155 Jul. 31 13.34Творческият и техническият персонал на Кукления театър заслужават признанието на поколенията за своята работа.

Репертоар от последните години на Държавен куклен театър Търговище
Репертоарният план на театъра през годините е характерен с жанровото си разнообразие и широк диапазон на изразни форми и средства – от чисто куклен спектакъл зад параван, през куклена пантомима с импровизирани кукли, театър на сенките или изпълнения на живо в естрадно-вариететен спектакъл. Има постановки както за деца, така и за възрастни.

Първата постановка за големите е „Човекоядци“. Има и още три заглавия: „Троянската война“, „Мечка“ по Чехов и „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, която се играе и сега. Театърът поддържа непрекъснато репертоар с много заглавия, включващ постановки, които да привлекат зрителите в салона. Заглавията са както на съвременни, така и на класически пиеси. Естествено най-популярните приказки като „Пепеляшка“, „Снежанка“, Бедният крал“, „Червената шапчица“ и т.н. винаги са привличали творците и малчуганите.

Продуктивността и качеството на постановките в последните години е на доста високо ниво, според специалистите.
Най-посещавани пиеси са „Момче и вятър“ – сценограф Ст.Кювлиева, режисура Т.Вълов, „Нощна птица“ – сценография „Н.Гочева“, режисура Т.Попова, „Приказка за Ох“ – режисура Т.Вълов, Слънчевата топка и Вълшебният цилиндър“ – режисура С.Иванова, „Червената шапчица“ – режисьор Ев. Кьосовска, сценограф Кр.Крумов., „Лакомият змей“ – режисура М.Мавродинова, „Щастливият Принц“ – режисура С.Събев, „Принцесата и свинаря“ – мюзикъл, „Задави се меца“ – режисьор Д.Петков, „Жабокът цар“ – режисьор Ивайло Марков, „Вълкът и седемте козлета“ – режисьор Ив.Марков, „Веселата къщичка“ – режисьор Ив.Марков (премиера на 11.05.2011 година).

Неизброими са имената на постановките за тези 50 години, турнетата, наградите, актьорите, режисьорите, музикантите и всички онези творци, стъпили на търговищка сцена, за да ги има тези постановки, които 50 години омайват децата и възрастните, и карат милиони българи да вдъхнат от театралната атмосфера. Кара ги да станат фенове на кукленото изкуство и пак да се връщат в театралния салон… Търговищкият държавен куклен театър е постоянно във фокуса на културните събития и е с важни позиции в културната визитка на областта и държавата.