община
Видео
Общини и кметства
Банери
Статии
Велинград – много повече от СПА!

Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.

Посещавали ли сте съкровищата на Петрич?

Есента дойде и застудя.Не и в Петрич!Тук климатът е мек, а времето - приятно за разходка.

Община Смолян крие за всекиго по нещо!

Смолян е планински град, който притежава атмосфера, заслужаваща да бъде усетена.

Община Минерални Бани

Разположена  в Източните Родопи, община Минерални Бани разполага с много забележителности и природни красоти.

Какво не знаете за община Цар Калоян?

Община Цар Калоян се състои от 3 населени места: Езерче, Костанденец, Цар Калоян. 

Топ Банери

ОБЩИНА ДРЯНОВО

 Дряново, ул. Бачо Киро 19
067672962, 067674303
dryanovo@dryanovo.bg
 http://www.dryanovo.bg

 

 

 

 

 

 

Община Дряново е разположена в централния дял на Предбалкана върху 248,5 кв . км силно пресечен релеф с надморска височина от 180 до 640 м. Красивите планински склонове са покрити със смесени широколистни гори, като между хълмовете и скалите плавно лъкатушат реките Янтра и Дряновска.

Климатът в района е умерено–континентален, с мека зима и прохладно лято, много благоприятен през всички сезони за почивка и туризъм. Надморската височина е около 300 м.

Общината се намира в административна област Габрово.
В Общината са разположени гр. Дряново и 62 малки селища. Средищният град е лесно достъпен по основните транспортни връзки на Северна и Южна България: ж.п. линията Русе – Подкова и магистралата Русе – Стара Загора.

Дряново се намира на 22 км от Габрово и етнографските му комплекси, на 24 км от средновековната българска столица Велико Търново, на 17 км от Трявна с възрожденските архитектурни ансамбли и на 34 км от Севлиево, стария Хоталич.

Населението на общината е около 11000 жители. В района около Дряново са открити едни от най-старите следи на живот на Балканския полуостров – в пещерата „Бачо Киро“. Второто българско царство е неразривно свързано с Дряновския край. От онова време са останките на средновековните крепости „Градът“, „Боруна“, „Липово градище“ и др.

Град Дряново е основан през 1470 год., но близо до сегашния град е съществувало селище от ХІ – ХІІ век.

Транспортната инфраструктура на община Дряново е развита предимно чрез автомобилни пътища, като малък, но важен дял се заема и от железопътната инфраструктура.

Съществуващата пътна мрежа е достатъчно добре развита, с оглед покриване на нуждите на населението и икономиката
Пътната мрежа включва 18,3 км първокласни, 81,8 км третокласни и 90,3 км четвъртокласни пътища. Съществуват и много местни пътища, които доскоро бяха рядко използвани, и за които не се води статистика, но напоследък, предвид многото новозакупени имоти по селата от общината, се използват интензивно.

Град Дряново се намира на една от основните пътни артерии, свързващи Северна с Южна България – първокласния път І-5 през връх Шипка, което е своеобразно предимство в транспортно, географско и икономическо отношение. Състоянието на първокласния път в участъка, преминаващ през общината е задоволително.

Връзките с автобусен транспорт до близките села и градове са организирани от транспортна фирма, спечелила конкурс за превозване по одобрените от общината линии.
Поддържат се междуселските традиционни линии и маршрутите до съседните по-големи градове Габрово и Велико Търново.

Дряновският край има богато културно-историческо наследство и прекрасна природа.
В Дряново можете да се насладите н а великолепните творби на великия майстор Колю Фичето – църквата „Свети Никола“, паметник на културата, строена в средата на XIX-ти век, мостът над река Дряновска, Икономовата къща, в която е изложена постоянна експозиция от над 150 икони от дряновския край.

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“, който крие толкова много история в себе си, станал арена на сраженията с турския аскер и четата на Бачо Киро и Поп Харитон по време на Априлското въстание.
В манастира е открит и един от първите преписи на Паисиевата „История славянобългарская“.

Пещерата Бачо Киро, в която са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Осветена и достъпна за туристи тя разкрива безкрайните си галерии и коридори в съчетание с внушителни скални образувания. На територията на Дряновския манастир има 2 екопътеки, които разкриват неповторими гледки от самия ръб на скалите, които обграждат манастира.

Музейните експозиции са съхранили в себе си бита, историята и изкуството на възрожденските майстори от дряновския край. Хотели, къщи за гости, басейни, хижа и къмпинг на брега на Дряновска река в сърцето на Дряновския манастир, очакват своите гости.


Вижте по-голяма карта